tisdag 2 oktober 2012

Vilken kroppstyp är du?


Det ayurvediska synsättet är baserat på att det finns 3 olika personlighetstyper och att dessa reagerar olika, tex på fysisk och psykisk stress, löser problem på olika sätt och har olika tempo. Alla tre finns i oss men i olika grad. Detta ger oss en egen individuell rytm och ingen är bättre än den andra.
De tre olika personlighetstyperna (doshorna) kallas:

Vata, Pitta, Kapha
Dessa tre doshor finns även i naturen och harmoniserar med varandra på ett naturligt sätt. Vi är en del av naturen!

Vata doshan är ansvarig för all rörelse i kroppen och sinne, t ex muskelrörelser, nervimpulser och tankeprocess. Vata består av elementen rymd och luft, vilket gör Vata är mycket rörlig och lättpåverkad.
Karaktäristiska egenskaper för Vata kroppstyp:
-       Smal, slank kroppsbyggnad
-       Oregelbunden hunger och matsmältning
-       Ytlig sömn med tendens till sömnbrist
-       Entusiastisk och energisk till sin läggning

De tydliga Vata egenskaperna är lätt, torr och kall och balanseras av mat som är värmande och har viss tyngd, saftighet, oljighet och krämighet. Vata personer behöver mer fett än övriga. Vata doshan balanseras upp av födoämnen som är söta, sura och salta. Andra sätt att balansera Vata är: regelbundna vanor och dygnsrytmer, stillhet, bibehållen vätskebalans, massage med sesamolja, mycket vila och värme.

Pitta doshan är ansvarig för matsmältningen och ämnesomsättningen i vår kropp. Pitta består av elementen eld och lite vatten, vilket innebär att Pittas främsta egenskap är värme.
Karaktäristiska egenskaper för Pitta kroppstyp:
-       Medel kroppsbyggnad
-       Företagsam, gillar utmaningar
-       Skarpt intellekt
-       Stark hunger och matsmältning

De tydliga Pitta egenskaperna är varm, lätt och stark/skarp. Dessa balanseras av mat som är sval, tung och mild. Välj födoämnen som är söta, bittra och sträva. Andra sätt att balansera Pitta är: måttlighet, svalka, avkoppling, balans mellan vila och aktivitet och oljemassage.

Kapha doshan är ansvarig för de strukturella principerna i kropp och sinne.. Kapha består av elementen jord och vatten. Kapha ger kroppen dess styrka och motståndskraft.
Karaktäristiska egenskaper för Kapha kroppstyp
-       Solid, kraftig kroppsbyggnad
-       Stark, uthållig, jämn energinivå, blir sällan sjuk
-       Lugn personlighet, blir sällan lätt arg eller rädd
-       Tar långsamt till sig ny information, men har gott minne

De tydliga Kapha egenskaperna är tung, kall fuktig, oljig/smörjande. De balanseras av mat som är lätt, torr och varm. Betona födoämnen som är kryddiga, bittra och sträva. Andra sätt att balansera Kapha är: mycket stimulans, regelbunden motion, viktkontroll, variation i tillvaron, varm lätt mat och massage.

Vilken kroppstyp är du? 

På Anna Skippers sida finns ett Ayurveda test. Prova!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar