onsdag 16 november 2011

Gojismoothie med bipollen

Snabb, nyttig och GOD smoothie!


1/2 mango
1 näve gojjibär
2 dl vatten
1 tsk bipollen
Mixa mango, gojibär och vatten.
Häll upp i glas, toppa med bipollen!

Gojibär är späckade med karoten, vitaminer, mineraler och dessutom en mycket god källa till protein(innehåller alla essentiella aminosyror) och till goda fettsyror. Gojibären innehåller även avsevärda mängder fyokemikalier - speciellt zeaxantin som är pigmentet som ger bären dess färg. Ett högt intag av zeaxantinen verkar framförallt kunna motverka åldersrelaterad synnedsättning.

Bipollen är en av naturens mest kraftfulla livsmedel - och dessutom fantastiskt vackert! Man bedömer att honungsbinas insamlade pollen innehåller i princip alla de enzymer och coenzymer som kroppen behöver, och dessutom i en perfekt balans. Vi använder bipollen som tillskott, sötning och som dekoration på bakverk.

Pollenkornen, som är egentligen är klumpar av hanfröer från de växter som blivit besökta av biet, innehåller ett fantastiskt spektra av näringsämnen. Förutom 22 olika aminosyror påträffas i pollenet också de flesta vitaminer, många enzymer och flavonoider och åtskilliga mineraler.

Bipollenet samlas in genom att bina passerar genom en något trång ingång, vilket gör att en del av det insamlade pollenet skrapas av från deras ben. De tar inte skada av detta, och får naturligtvis behålla tillräckligt med pollen själva för att sörja om de sina!

Kontraindikationer: Om du är extremt allergisk mot bistick kan detta livsmedel ge en anafylaktisk chock. Annars gäller allmänt förnuft, att introducera nya tillskott sakta. Bipollenet kan inledningsvis ge huvudvärk, illamående och hudirritation då det är ett mkt näringsintensivt livsmedel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar