Här är receptet:
4 personer
Ingredienser
400 g arborioris (risottoris)
1 1/2 l grönsaksbuljong
2 mellanstora rödbetor
2 schalottenlökar
25 g färsk ingefära
125 g Galbani Gorgonzola
125 g Galbani Parmesan
3 msk grädde
1 1/2 dl vitt vin
80 g smör + lite till stekning
Salt och peppar
Ev. lite färska örter till dekoration
Tillagning
Koka 1 1/2 l buljong. Skala och riv rödbetor och ingefära på den fina sidan av rivjärnet och lägg åt sidan. Hacka schalottenlöken fint och satuera den i smör tills den blir mjuk och genomskinlig. Tillsätt riset och fräs 1-2 minuter. Häll på vitvinet och låt det koka innan du kryddar med salt och peppar. Tillsätt rödbetor och ingefära. Därefter häller du på buljongen lite i taget så att det bara precis täcker riset och hela tiden håller sig kokande. Fortsätt med detta tills all buljong är slut och riset har kokat ca 20 minuter. Kom ihåg att röra i riset mycket ofta. Rör till sist ner parmesan och smör och krydda en sista gång med salt och peppar.
Under tiden har du gjort gorgonzolasåsen. Lägg gorgonzola och grädde i en liten gryta. Ställ grytan i en större gryta med lite vatten. Såsen ska göras "a bagno maria" (i vattenbad), dvs osten blir flytande i takt med att vattnet i den stora grytan blir varmare.
Risotton läggs upp i en djup tallrik eller i en skål med gorgonzolasås och toppas med fina örter.
Tips: Risotton kan ev. serveras med en härlig fräsch grönsallad med fänkål.
Ät och njut! Supergott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar